Toko- ja arkitottiskouluttajat

KATJA KARHINEN – TOKO-kouluttaja

Olen käynyt kasvattajan peruskurssin 2002 ja kennelnimi minulle on myös myönnetty 2002 (en tosin ole kasvattanut yhtään pentuetta). Vuonna 2004 kävin myös kasvattajan jatkokurssin. Koirankouluttajakurssin kävin 2006 (Helsingin seudun kennelpiiri ry) ja koulutusohjaajakurssin 2008 (SPKL). Suomen Eläinkoulutuskeskuksessa suoritin 2011 perusopinnot käyttäytymistieteellisestä kouluttajakoulutuksesta (Eläinkouluttaja).
Tämän jälkeen 2011 suoritin ongelmakoirakouluttajan syventävät opinnot myös Suomen Eläinkoulutuskeskuksessa. Olen myös osallistunut erilaisille
luennoille ja seminaareihin esim. Tommy Wirén, Tuire Kaimio ja Dr. Sophia Yin. Tokoa olen kouluttanut kahdessa eri koirakerhossa sekä omalla toiminimellä.
Olen myös kouluttanut koirakerhossa PK-hakua ja esine-etsintää. Pentukursseja ja arkitottelevaisuutta olen myös kouluttanut omalla
toiminimellä.

Omien koirieni kanssa olen kilpaillut tottelevaisuuskokeissa joka luokassa, palveluskoirahaussa alo- ja avo- luokissa sekä vesipelastuksessa soveltuvuuskokeessa ja alo-luokassa. Lisäksi olen koirieni kanssa harrastanut rallytokoa, paimennusta ja mejä–jäljestämistä. Tällä hetkellä meillä on kotona kaksi koiraa bordercollie Hessu  7 –vuotta ja australiankarjakoira Jussi 2 –vuotta. Hessun päälajit ovat toko ja viimeaikoina olemme innostuneet myös agilitystä. Nuoremman Jussi –koiran päälajit ovat perinteinen paimennus sekä mejä –jäljestys.

 

 

 

SUSANNA LEVÄNEN – arkitottiskouluttaja

Olen Susanna, espoolainen koiraihminen ja Ertin kouluttaja. Suoritin Kiva Team- kouluttaja tutkinnon vuonna 2009 ja siitä lähtien olen aktiivisesti kouluttanut ihmisiä koiriensa kanssa. Vuosien varrella on tullut vastaan hyvin erilaisia ihmisiä, koiria ja koiraongelmia.

Kotona minulla asustaa tällä hetkellä 2 pienimünsterinseisojaa, joiden kanssa harrastan ja kilpailen aktiivisesti mm. Tokossa, Rally-Tokossa ja Agilityssa. Lisäksi käymme muutaman kerran vuodessa näyttelyissä ja metsästyskokeissa. Kumpaakin koiraa käytetään käytännön metsästyksessä. Omien koirien lisäksi olen kilpaillut ja harjoitellut agilitya lainakoirilla.

Kouluttajana minulle on tärkeää, että harjoittelu ja harrastaminen koiran kanssa on mukavaa ja turvallista sekä koiralle että omistajalle. Lisäksi minusta on hienoa nähdä, miten koirakot edistyvät ja oppivat. Pyrin koulutuksissa haastamaan oppilaita oivaltamaan itse ja soveltamaan oppimaansa oman koiran kanssa sopivalla tavalla. Siksi annan usein erilaisia vaihtoehtoja ja kannustan ihmisiä rohkeasti kokeilemaan uusia asioita.

Paras ohje, minkä olen kouluttajana oppinut, on ruotsalaisen ongelmakoirakouluttajan Anders Hallgrenin luennolta, jossa hän neuvoi aina kyseenalaistamaan kouluttajan sanomiset, ja pyytämään perusteluja, miksi kouluttaja ohjeistaa tekemään jonkin asian tietyllä tavalla. Kouluttaja, joka ei osaa perustella harjoituksen tarkoitusta, ei ole hyvä kouluttaja. Tätä samaa ohjetta yritän välittää myös omille oppilailleni ja kannustan aina esittämään kysymyksiä kouluttajalle.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on suorittaa sekä Eläintenkouluttajan ammattitutkinto että pieneläinhoitajan tutkinto ja toiveenani on jatkaa työtä eläinten parissa. Lisäksi tavoitteet omien koirien kanssa kilpakentillä on asetettu korkealle. Aika näyttää millaisiin tuloksiin yllämme.

 • Kiva Team Ry:n koulutusohjaajatutkinto 2009
 • Koirakoulu Pro Dog kouluttaja vuodesta 2010
 • Agility koulutusohjaaja 2014

 

 

SANNA LAATIKAINEN

ANSIOT JA NIMITYKSET

 • AGILITYKOULUTUSOHJAAJA
 • ARKITOTTELEVAISUUSKOULUTUSOHJAAJA
 • TOTTELEVAISUUSKOULUTUSOHJAAJA
 • RALLY-TOKOKOULUTUSOHJAAJA
 • NOSE WORK-KOULUTTAJA
 • KIVA-KOIRAKANSALAINEN TESTAAJA
 • ERTIN HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA
 • ERTIN KUNNIAJÄSEN

 

 

SANNA ESITTÄYTYY:

Olen Sanna, -79 syntynyt kirkkonummelainen koiraharrastaja. Olen ollut tekemisissä koirien kanssa 3,5-vuotiaasta saakka, jolloin perheeseemme tuli ensimmäinen koira, sekarotuinen Tessu.
Tessun jälkeen tuli Rina, saksanpaimenkoiran ja labradorinnoutajan sekoitus. Rina oli varsin haastava koira, mutta erittäin älykäs.
Rinan kaveriksi tuli ensimmäinen oma koirani Senni, kultaisennoutajan ja hovawartin sekoitus, jonka kanssa aloitin harrastamaan tokoa ja agilityä. Senni opetti minulle valtavasti koirista ja tutustutti koirapiireihin.
Sennin vanhuudenpäivien riesaksi saapui Mira, kultaisennoutajan, saksanpaimenkoiran ja jonkin pystykorvan sekoitus (todennäköisesti).

Miran kanssa kokeiltiin ensin tokoa ja sitten agilityä, mutta kumpikaan laji ei Miraa kovinkaan innostanut. Mira oli hyvä halikaveri ja osaa hyvin koirien elekieltä. Olenkin käyttänyt Miraa apuna kouluttaessani esim. arkoja koiria.

Vuonna 2005 saapui Ronja, hovawartin ja saksanpaimenkoiran sekoitus. Ronjan kanssa on harrastettu epävirallisesti tokoa, rally-tokoa, Nose Workia ja aikaisemmin myös agilityä. Kokeiltu on myös verijälkeä, esineruutua ja hakua.
Agility jäi pois harrastuksistamme Ronjan nivelrikon takia.

Ronja on haastava, oppivainen ja uskollinen ystävä, samaan aikaan terävä ja pehmeä.
Ronja on innokas kokeilemaan mitä lajia vain ja on niitä kokeiltukin. Olemme käyneet mm. juoksemassa kilpaa, suojelutestissä ja mätsäreissä.

Ronjalle on myös myönnetty Suomen Kennelliiton kunniamaininta sankarillisen toiminnan johdosta.
Ronja jäljesti metsään eksyneen naapurini koirineen tammikuisena iltana.

Senni, Mira ja Ronja ovat myös suorittaneet hyväksytysti Kiva Koirakansalainen-testin.

Marraskuussa 2018 tuli hovawartin pentu Siiri, jonka kanssa aloittelemme pikkuhiljaa eri lajeja.

Tärkeintä koiran koulutuksessa on hyvä yhteistyö koiran ja omistajan välillä.