Toko- ja arkitottiskouluttajat

KATJA KARHINEN – TOKO-kouluttaja

Olen käynyt kasvattajan peruskurssin 2002 ja kennelnimi minulle on myös myönnetty 2002 (en tosin ole kasvattanut yhtään pentuetta). Vuonna 2004 kävin myös kasvattajan jatkokurssin. Koirankouluttajakurssin kävin 2006 (Helsingin seudun kennelpiiri ry) ja koulutusohjaajakurssin 2008 (SPKL). Suomen Eläinkoulutuskeskuksessa suoritin 2011 perusopinnot käyttäytymistieteellisestä kouluttajakoulutuksesta (Eläinkouluttaja). Tämän jälkeen 2011 suoritin ongelmakoirakouluttajan syventävät opinnot myös Suomen Eläinkoulutuskeskuksessa. Olen myös osallistunut erilaisille
luennoille ja seminaareihin esim. Tommy Wirén, Tuire Kaimio ja Dr. Sophia Yin. Tokoa olen kouluttanut kahdessa eri koirakerhossa sekä omalla toiminimellä. Lisäksi olen kouluttanut koirakerhossa PK-hakua ja esine-etsintää. Pentukursseja ja arkitottelevaisuutta olen myös kouluttanut omalla toiminimellä.

Omien koirieni kanssa olen kilpaillut tottelevaisuuskokeissa joka luokassa, palveluskoirahaussa alo- ja avo- luokissa, mejässä, vesipelastuksessa soveltuvuuskokeessa ja alo-luokassa sekä paimennuksessa (perinteinen). Lisäksi olen koirieni kanssa harrastanut rallytokoa ja agilityä. Tällä hetkellä meillä on kotona whippet -pentu Vinski. Saa nähdä mistä lajeista innostutaan Vinskin kanssa, mutta uutena lajina varmaankin rata- ja/tai maastojuoksu.

SANNA LAATIKAINEN

ANSIOT JA NIMITYKSET

  • AMMATTITUTKINNON SUORITTANUT ELÄINTENKOULUTTAJA
  • AVA1 AGILITYN APUVALMENTAJA
  • ARKITOTTELEVAISUUSKOULUTUSOHJAAJA
  • TOTTELEVAISUUSKOULUTUSOHJAAJA
  • RALLY-TOKOKOULUTUSOHJAAJA
  • NOSEWORK-KOULUTTAJA
  • KIVA-KOIRAKANSALAINEN TESTAAJA
  • ERTIN HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA
  • ERTIN KUNNIAJÄSEN

Olen Sanna, -79 syntynyt kirkkonummelainen koiraharrastaja. Olen ollut tekemisissä koirien kanssa 3,5-vuotiaasta saakka, jolloin perheeseemme tuli ensimmäinen koira, sekarotuinen Tessu.
Tessun jälkeen tuli Rina, saksanpaimenkoiran ja labradorinnoutajan sekoitus. Rina oli varsin haastava koira, mutta erittäin älykäs.
Rinan kaveriksi tuli ensimmäinen oma koirani Senni, kultaisennoutajan ja hovawartin sekoitus, jonka kanssa aloitin harrastamaan tokoa ja agilityä. Senni opetti minulle valtavasti koirista ja tutustutti koirapiireihin.
Sennin vanhuudenpäivien riesaksi saapui Mira, kultaisennoutajan, saksanpaimenkoiran ja jonkin pystykorvan sekoitus (todennäköisesti).

Miran kanssa kokeiltiin ensin tokoa ja sitten agilityä, mutta kumpikaan laji ei Miraa kovinkaan innostanut. Mira oli hyvä halikaveri ja osaa hyvin koirien elekieltä. Olenkin käyttänyt Miraa apuna kouluttaessani esim. arkoja koiria.

Vuonna 2005 saapui Ronja, hovawartin ja saksanpaimenkoiran sekoitus. Ronjan kanssa harrastettiin epävirallisesti tokoa (AVO), rally-tokoa (MES), Nose Workia ja aikaisemmin myös agilityä. Kokeiltiin myös verijälkeä, esineruutua ja hakua.
Agility jäi pois harrastuksistamme Ronjan nivelrikon takia.

Ronja oli haastava, oppivainen ja uskollinen ystävä, samaan aikaan terävä ja pehmeä.
Ronja oli innokas kokeilemaan mitä lajia vain ja on niitä kokeiltukin. Kävimme mm. juoksemassa kilpaa, suojelutestissä ja mätsäreissä.

Ronjalle on myös myönnetty Suomen Kennelliiton kunniamaininta sankarillisen toiminnan johdosta.
Ronja jäljesti metsään eksyneen naapurini koirineen tammikuisena iltana.

Senni, Mira ja Ronja ovat myös suorittaneet hyväksytysti Kiva Koirakansalainen-testin.

Marraskuussa 2018 tuli hovawart Siiri, jonka kanssa harrastamme Rally-Tokoa (RTK1) ja Noseworkia, sekä pienimuotoisesti verijälkeä, etsintää, Hoopersia, Rottajahtia ja DogParkouria.

Tärkeintä koiran koulutuksessa on hyvä yhteistyö koiran ja omistajan välillä.