Agility

AGILITY HARRASTUKSENA

Agility eli koirien esteratakilpailu on laji, jota voi harrastaa kuka tahansa. Se on avoin kaiken rotuisille koirille, myös monirotuisille.

Agilityssä menestyminen edellyttää koiralta yhteiskuntakelpoisuutta, hyvää fyysistä kuntoa, toimintakykyä ja ennen kaikkea hyvää yhteistyötä ohjaajan kanssa.

Koirat jaetaan agilityssä kilpailtaessa kolmeen tasoluokkaan, joista 1-luokka on tarkoitettu aloitteleville kilpailijoille.

Ykkösluokassa menestyneet nousevat 2-luokkaan ja siinä menestyneet vuorostaan 3-luokkaan.
Kaikissa tasoluokissa koirat jaetaan lisäksi säkäkorkeuden perusteella viiteen kokoluokkaan: pikkumini-, mini-, medi-, pikkumaksi ja maksi-luokkaan.

Säkäluokat ovat:

Pikkumini-koiran säkäkorkeus alle 28 cm
Mini
-koiran säkäkorkeus 28-35 cm
Medi-koiran säkäkorkeus 35-43 cm
Pikkumaxi-koiran säkäkorkeus  43-50 cm
Maksi-koiran säkäkorkeus on 50 cm tai yli

Agility on laji, jossa koiran iällä, rodulla tai roduttomuudella ei ole merkitystä.
Jos koira vain kokonsa puolesta pystyy suorittamaan esteet ja pysyy radalla ohjaajan hallinnassa, se on tervetullut harrastamaan tätä lajia.

Kilpailevan koiran täytyy olla vähintään 18 kuukauden ikäinen, terve, tunnistusmerkitty, mitattu ja rokotettu Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti.

Sujuvia ja vauhdikkaita suorituksia seuratessa ei usein tule ajatelleeksi, että agility on myös vaikea laji.
Onnistuneessa suorituksessa kaiken tulee olla kohdallaan: rytmityksen, käskytyksen sekä ohjaajan ja koiran fyysisen kunnon.

Agility on koiraurheilu, jossa liikunnallisuus on tärkeää. Säännöllisesti kilpailevan ohjaajan on jaksettava panostaa myös omaan kuntoonsa.

Lisää lajista tietoa saa alla olevasta linkistä.

Suomen Agilityliitto SAGI