Rally-Toko

MITÄ RALLY-TOKO OIKEIN ON?

Rally-toko on uusi laji, joka on kehitetty 2000-luvun alussa USA:ssa.

Rally-tokossa koiran ja ohjaajan iloinen yhteistyö on kaikkein tärkeintä, tärkeämpää kuin täsmällisen tarkat asennot.

Rally-tokossa koira suorittaa rataa kylteissä olevien ohjeiden mukaan, joten laji itse asiassa on yhdistelmä agilitya, tottelevaisuuskoulutuksen liikkeitä ja koiratanssin liikkeitä.

Rally-Tokossa koiralle saa puhua radan suorittamisen aikana, samoin käsiliikkeet ja ruumiinavut ovat sallittuja.
Kehuminen rataa suoritettaessa on jopa suositeltavaa.

Suomeen rally-toko on tullut vuonna 2008 Ruotsista kouluttaja Tiina Liljan mukana. Ruotsissa laji on virallistettu 1.7.2011.
Suomessa laji on virallinen 1.5.2014 alkaen. Kisaavia harrastajia löytyy kuitenkin jo muutama sata. ERTISSÄ on kursseja ja kisoja järjestetty vuodesta 2010.

Lajina Rally-Toko sopii useimmille koirille, myös sellaisille koirille, joiden kanssa ei voida harrastaa esim. agilitya. Usein tästä lajista innostuu sellainenkin koira, jota virallisiin tottelevaisuuskokeisiin on vaikeaa motivoida – omistajasta puhumattakaan.

Harrastuksena laji sopii mainiosti kaiken ikäisillä ja kokoisille koirille kuin ohjaajille, koiran aktivointiin ja ohjaaja-koiravälisen yhteistyön ja kontaktin parantamiseen.

Rally-tokossa on kilpailuissa neljä luokkaa, joista alokasluokka suoritetaan remmissä ja avoin-, voittaja– ja mestariluokka vapaana.

Jokainen koirakko saa radalle lähtiessään 100 pistettä ja tuomari vähentää pisteitä jokaisesta huomaamastaan virheestä.

Virheitä voi olla mm. hihnan lukon nouseminen (remmin kuuluu olla täysin löysä), yli 45 asteen vinous, liian kova komentaminen, koiran haluttomuus, koira haistelee maata tai koskee tai kaataa kylttejä.

”Sitä vastoin kehuminen ja innostaminen on ehdottomasti sallittua!”

Hyväksytyssä suorituksessa on vähennysten jälkeen 70 pistettä tai enemmän. Kolmella hyväksytyllä suorituksella koirakko siirtyy seuraavaan luokkaan.