TOKO, ARKITOTTIS & PENTUKURSSIT

TOKO
TOKO on lyhenne sanasta tottelevaisuuskoe, mutta tarkoittaa myös tottelevaisuuskoulutusta. TOKO-kokeessa arvioidaan koiralle opetettujen asioiden hallintaa sekä koiran ja ohjaajan yhteistyötä.

Tottelevaisuuskoulutusta voi suositella kaikille koirille rodusta riippumatta. Koulutuksessa on tarkoitus parantaa ja vahvistaa ohjaajan ja koiran välistä yhteistyötä, opettaa koiralle hallittua käyttäytymistä ja ohjaajalle oikeanlaista koirankäsittelytaitoa. Tottelevainen ja iloinen koira on omistajansa hallinnassa yllättävissäkin tilanteissa. Lähes joka paikkakunnalla järjestetään koirien tottelevaisuuskoulutusta, johon ovat tervetulleet kaikki rokotetut, yli 4 kk ikäiset koirat rodusta riippumatta. Kilpailuihin tähtäävä tottelevaisuuskoulutus aloitetaan usein jo pienenä pentuna ja ensimmäisenä pennulle opetetaan oikea kontakti ohjaajaan. Pennulle opetetaan jo myös hyvin varhaisessa vaiheessa korkeampien luokkien liikkeitä, kuten ruutua ja tunnistusnoutoa, jotta niistä saataisiin mahdollisimman varmat ja koiralle stressittömät liikkeet sen siirtyessä ylempiin luokkiin.

SÄÄNNÖT
Tottelevaisuuskokeessa on neljä kilpailuluokkaa; alokas-, avoin-, voittaja- ja erikoisvoittajaluokka. Luokat lyhennetään ALO, AVO, VOI ja EVL.

Liikkeet pisteytetään pisteillä 0; 5; 5,5; 6; 6,5; 7; 7,5; 8; 8,5; 9; 9,5 ja 10. Jokaisella liikkeellä on oma kerroin; mitä vaativampi liike, sen suurempi kerroin. Mikäli liikkeellä on suuri kerroin, sen kokonaisvaikutus yhteispisteissä on suurempi, kuin pienikertoimisella liikkeellä.
Tokoa voi harrastaa minkärotuinen koira vaan, myös monirotuinen.

ETENEMINEN TOKOSSA
Avoimessa-, voittaja- ja erikoisvoittajaluokassa liikkeet vaikeutuvat asteittain osan liikkeistä korvautuessa toisilla. Koira saa siirtyä ylempään luokkaan saatuaan yhden 1. tuloksen, eli yli 80 % maksimipisteistä.
Koiran on siirryttävä seuraavaan luokkaan viimeistään saavutettuaan kolme 1. tulosta alemmassa luokassa. Kolme 1. tulosta saavutettuaan koira saa koulutustunnuksen, ALO-luokan koulutustunnus on TK1, AVO-luokan TK2 ja VOI-luokan koulutustunnus TK3. Korkeimman, eli erikoisvoittajaluokan koulutustunnus on TK4, mutta tässä vaiheessa suurin osa koirista saavuttaa samoilla tuloksilla tottelevaisuusvalion arvon.

Koira saa Suomen tottelevaisuusvalion arvon (FIN TVA), kun sillä on kolme 1. palkintoa tottelevaisuuskokeen erikoisvoittajaluokassa kahden eri palkintotuomarin arvostelemana ja laatuarvostelussa virallisessa näyttelyssä vähintään maininnan ’hyvä’.

FIN TVA saa Pohjoismaiden tottelevaisuusvalion arvon saatuaan 1. palkinnon erikoisvoittajaluokassa kahdessa muussa Pohjoismaassa. Ulkomainen koira saa Suomen tottelevaisuusvalion arvon, kun se on oman maansa tottelevaisuusvalio ja saa yhden erikoisvoittajaluokan 1. palkinnon Suomessa.

ARKITOTTIS
Arkitottelevaisuus
Kohderyhmä: Kaikki koirakot 4kk ylöspäin.
Kummatkin Kennelliiton pennuille vaatimat rokotteet pitää olla kunnossa varoaikoineen.

Sisältö: Arkitottelevaisuuden tavoite on saada arki koiran kanssa sujumaan.
Arkitottelevaisuudessa käydään läpi arjen ongelmia, kuten miten ohitetaan vieras koira ilman rähinöitä.
Arki helpottuu jos koira osaa istua ja pysyä paikallaan.

Koirakon yhteistyötä ja luottamusta toisiinsa parannetaan oppimalla miten saadaan parempi kontakti koiraan ja
miten sitä voi itsenäisesti treenata. Lisäksi arkitottelevaisuuteen kuuluu luoksetulo, rauhoittuminen,
hyppimättä tervehtiminen ja luopuminen lelusta tai luusta.
Sisältö muokataan koirakoiden tarpeiden mukaan.

Arkitottelevaisuus 2
Kurssilla syvennytään koirakoiden arjessa tapahtuviin haasteisiin kuten esim. toisten koirien ohittaminen häiriöttä,
rauhoittuminen, treeneihin/kentälle saapuminen ilman rähinää jne. Laita ilmoittautumiseen haasteesi arjessa tai
asioihin, mihin haluat syventyä.

PENTUKURSSIT
Pentukurssilla harjoitellaan arjen taitoja, kuten mm. istuminen, maahanmeno, odottaminen, luopuminen ja seuraamisen alkeet.
Kurssi sopii hyvin pennun ensimmäiseksi kurssiksi.
Pennulla täytyy olla vähintää yksi nelosrokote annettuna ja siitä kulunut vähintään kaksi viikkoa.