Rottajahti

Rottajahti pohjautuu USA:ssa erittäin nopeasti suosiotaan kasvattavaan koiraharrastuslajiin, Barn Huntiin.
Barn Hunt on rekisteröity tavaramerkki ja sen oikeudet kuuluvat ©Barn Hunt Association LLC:lle, joka on riippumaton lajiyhdistys.
Barn Huntin kehittämisen takana on yksi nainen, Yhdysvaltalainen Robin Nuttall. Koska virallista sopimusta Barn Hunt -nimen käytöstä ei Suomessa vielä ole, kutsumme lajia nimellä Rottajahti.

Historia
Rottajahti perustuu vanhoihin metsästys- ja tiimityöskentely taitoihin, joita rotanpyytäjät koirineen käyttivät matkustaessaa ympäri maaseutuja pitämässä tilallisten kodit, maatilat, ladot ja viljavarastot puhtaina tuholaisista, sekä asukkaat suojassa tarttuvilta taudeilta.
Silloiset rotanpyytäjät käyttivät useita eri rotuisia terriereitä ja muita maahan meneviä rotuja (pieniä koiria, jotka oli jalostettu menemään maan alle saaliin perässä), mutta myös muita rotuja kuten mm. manchesterin terriereitä, snautsereita ja pinsereitä.
Näille, tuholaisia torjuville, roduille ei koskaan ole ollut mitään virallista lajia, mikä todella simuloisi niiden alkuperäistä tarkoitusta, joten Barn Hunt luotiin täyttämään tämä aukko.

Tarkoitus
Rottajahdin tarkoitus on selvittää koiran saalistusviettiä, etsimällä ja merkkaamalla, rottia ladon kaltaisessa ympäristössä.
USA:ssa tähän tarkoitukseen käytetään eläviä rottia, jotka ovat usein rakastettuja lemmikkejä ja jotka ovat tottuneita koiriin ja käpertyvät mielellään omaan putkeensa köllöttelemään.
Rotat ovat turvassa muovisissa putkisäiliöissä, jotka on piilotettu heinäpaaleihin, eikä koiran ole missään vaiheessa tarkoitus tarttua putkiloon kiinni.
Suomessa käytetään kuolleita, esim. matelijoiden ruuaksi pakastettuja, rottia.
Heinäpaaleja käytetään kiipeily- ja tunneliesteiden luomiseksi koiran kulkuväylälle.

Rottajahti on turvallinen ja hauska laji kaikille koirille.
Lajissa siis testataan koiran nopeutta, ketteryyttä, metsästysviettiä, hajuerottelukykyä, liikkeiden varmuutta, sekä ohjaajan kykyä lukea koiran antamia merkkejä, eli tiimityöskentelyä.
Rottajahtia voidaan järjestää joko sisä- tai ulkotiloissa, mutta aito ja oikea lato ei ole välttämätön.
Rottajahti on avoin kaiken rotuisille, vähintään 6 kk ikäisille koirille, myös sekarotuisille, jotka mahtuvat n 46 cm leveän heinäpaalitunnelin läpi.
Laji sopii oikein hyvin myös iäkkäämmille koirille, sekä ihmisille.
Jopa kolmijalkaiset- ja kuurot koirat voivat osallistua.

USA:ssa Barn Huntissa on eri vaikeusluokkia, joista jaetaan titteleitä.
Lisätietoa Barn Huntista englanniksi www.barnhunt.com