KOULUTTAJAT:
Anne, Hannah, Harriet, Milana, Salla, Sanna, Vivian ja Kari, Katja, Lotta
ANNE TAMMINEN, arkitottelevaisuus, teinikoira- ja pentukurssit, nosework, Dobo©
Olen ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja Anne Tamminen. Minulla on kaksi työkoiraa, ja koska koirien kokonaisvaltainen hyvinvointi on mielenkiintoni kohteena, olen kouluttautunut koirien dobopallokouluttajaksi, koulutetuksi koirahierojaksi ja koirien jäsenkorjaajaksi sekä nyt suoritan Taitotalossa erikoisammattitutkintoa ongelmakoirista. Osallistumalla erilaisille kursseille ja luennoille pystyn pitämään oman työkalupakkini monipuolisena.
Eläimen hyvinvoinnin ja tunnetilojen huomioiminen on pohja kaikelle kouluttamiselle, ja kouluttajana pyrin oivalluttamaan koiranomistajan kouluttamaan koiraansa positiivisesti, ja näin koirakon luottamukselliset välit vain paranevat. Ammatillisena opettajana ja eläinavusteisena nepsy-valmentajana uskon oivalluttavaan ja kannustavaan opettamiseen: haluan löytää jokaiselle koirakolle sopivan tavan oppia ja opettaa taitoja ilman stressiä positiivisten kokemusten kautta. Perustottelevaisuus on myös vahva perusta kaikkeen koiraharrastamiseen. Koulutuksissani pyrin aina luomaan rennon ilmapiirin, jolloin oppiminen on tehokasta ja kaikilla mukavaa.
Olen kouluttanut ryhmätunteja koirakoulussa viitisen vuotta: pentu-, arkitaito- ja tempputunteja, nose workia, sienien etsintää sekä rallytokoa sekä nyt myös nk. ongelmakoiria. Minulla on kaksi cockerspanielia, joista toinen, näyttelylinjainen Harpo, toimii virallisena hypokoirana. Ruben, käyttölinjainen cockeri, on opettanut, miten ihmisarkaa koiraa koulutetaan; sen kanssa on todella saanut käyttää mielikuvitusta siinä, että olen löytänyt sitä motivoivat palkat. Toukokuussa 2023 läpäisimme palveluskoirien bh-käyttäytymiskokeen Rubenin kanssa. Koirieni kanssa harrastan nose workia, rallytokoa, tokoa, agilityä, ihmis- ja esine-etsintää, sienien etsintää sekä koiratanssia.
Olen Suomen eläintenkouluttaja ry:n jäsen ja sitoutunut noudattamaan Suomen eläintenkouluttajat ry:n eettisiä sääntöjä.
***********************************************************
HANNAH VIHTONEN, pentu- , teinikoira- ja ohituskurssit, arkitottelevaisuus, agility
Olen Hannah Vihtonen Kirkkonummelta. Olen ammatiltani eläintenkouluttaja (AT, EAT) ja olen suorittanut/suorittamassa seuraavat osatutkinnot:
Olen toiminut koirakurssien vetäjänä vuodesta 2011 ja vuodesta 2018 olen toiminut alalla päätoimisena yrittäjänä. Vedän eniten eritasoisia agilityvalmennuksia, pentu- ja arkitottelevaisuuskursseja ja yksityiskoulutuksia eri aiheissa. Koulutuksissani haluan tuoda esille koiran tunnetilojen huomioiminen ja suhteemme koiriin, myös harrastamisessa. Olenkin monesti kuullut, että koulutustapani on koiralähtöinen.
Kotona asustaa tällä hetkellä sileäkarvainen collie poika Dastro, joka on syntynyt 2019. Dastron kanssa harrastetaan agilityä ja rally-tokoa. Molempia lajeja tehdään tällä hetkellä vain huvin vuoksi, tulevaisuudessa kenties kisataankin. Vaikka itse tykkään kisata ja olen kisahenkinen, haluan varmistaa, että harrastukset pysyvät Dastrolle myös kivoina eikä tulospainoitteisina, joten edetään omassa tahdissamme. Tärkeintä on kuitenkin hyvinvoiva koira ja niihin asioihin keskitytään arjessa monipuolisen liikunnan, leikkimisen, virikkeiden ja levon kautta.
Tervetuloa kurssilleni!
***********************************************************
HARRIET HAGELBERG, rottajahti
Kun rottajahdit ovat tauolla, voit tutustua kouluttajaan.
Olen Harriet Hagelberg ja toimin rotanetsintätreenien vetäjänä. Minulla on tällä hetkellä eurasieruros ja -narttu, ja perheessä on aikoinaan ollut pk collie ja cairnterrieri.
Olen ollut Ertin jäsenenä noin 10 vuotta, ja olen myös toiminut seuran hallituksessa. Vuosien varrella olen kokeillut lähes kaikkia lajeja: agsaa, tokoa, nose workia, hoopersia, verijälkeä, kiva koirakansalainen-testiä, viehejuoksua, bh-kurssia… Lisäksi olen ollut mukana Ertin Show Teamissa. Rally-tokon alo-luokka on suoritettuna molempien koirien kanssa.
Tällä hetkellä uros harrastaa näyttelyitä (kansainvälinen muotovalio) ja Kennelliiton kaverikoirailua ja lukukoirailua. Nartun kanssa harrastetaan etsintää sekä rottailua. Molemmilla eukuilla on hyväksytyt luonnetestit, ja jälkikasvua, joiden elämää on kiva seurata. Olen vuosien varrella osallistunut myös rotukerhomme toimintaan, m.m. jalostustarkit, teemapäivät ja viehejuoksujoukkue.
Treenienvetäjäksi siirryin kesällä 2023. Minulla on opettajataustaa, joten opettaminen ja osallistujien kehityksen seuraaminen on minulle hyvin mieluisaa puuhaa omien harrastuksien ohella. Pyrin olemaan innostava ja kannustava ope! Koska Suomessa ei voi tässä lajissa kilpailla, voi huoletta pitää hauskaa ilman kisaamispaineita. Monet koirat innostuvat pienriistan hajusta ja rakastuvat lajiin. Tule kokeilemaan matalalla kynnyksellä, suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi!
***********************************************************
MILANA NIEMI, toko, rally-toko
Nimeni on Milana Niemi.
Olen alun perin kotoisin Pietarista, mutta asunut ja tehnyt töitä Suomessa yli 30 vuotta.
Lapsuudestani lähtien koirat ovat olleet iso osa elämääni. Äitini työskenteli eläinlääkärinä ja talossamme oli aina eläimiä. 12-vuotiaana sain ensimmäisen koirani, jota kasvattaessa ja kouluttaessa aloin kiinnostumaan koiraharrastamisesta ja siitä kaikki alkoi..
Pietarissa valmistuin koiranohjaajaksi Venäjän kennelliiton koulussa v.1988. Tämän jälkeen siirryin kouluttamaan palveluskoiria Obedience (TOKO)-luokissa. Venäjällä olen kouluttanut myös poliisi-koiria.
Suomessa olen työskennellyt koiranohjaajana vuodesta 2014.
Olen suorittanut Suomen Palveluskoiralliitton järjestämät TOKOn ja Rally-Toko:n koulutusohjaajan koulutus ohjelmat. Minulla on molemmista kursseista pätevyydet ja toimin myös näiden lajien kouluttajana.
Tämän lisäksi olen suorittanut Suomen Palveluskoiraliiton Liikkeenohjaajakurssin, eli minulla on pätevyys toimia TOKO-kokeissa liikkurina.
Olen myös suorittanut Suomen Eläinkoulutuskeskuksen kurssin (Suomen Eläinkoulutuskeskus Oy) eläinten oppimisesta ja kouluttamisesta vuonna 2023 ja tällä hetkellä suoritan syventäviä opintoja koirien lajityypillisestä käytöksestä.
Omistan kolme koiraa, joiden kanssa harrastan erilaisia lajeja kuten TOKOa, RALLY-TOKOa, nenätyöskentelyä (Nose Work), agilityä ja jäljestämistä. Kilpailen menestyksekkäästi Suomen tottelevaisuus kilpailuissa (TOKO) koirani Ben-beaglen kanssa VOI-luokassa ja olemme usein sijoittuneet palkintokorokkeelle, sekä RALLY-TOKOssa kahden koirani kanssa. Olemme molempien kanssa tällä hetkellä kilpailemassa VOI -voittajan luokissa.
****************************************************************
Olen Salla Pohjola, nykyisin espoolainen koiraharrastelija. Työskentelen opettajana Helsingissä. Minulla on nyt kolme koiraa Ramu, Oikku ja Uffe, joiden kanssa olen harrastanut ja kilpaillut haussa, raunioilla ja lumietsinnässä eli laviinikokeissa sekä tottelevaisuudessa. Aloitin Ramun, belgianpaimenkoira malinois, kanssa treenaamisen 11,5 vuotta sitten. Ramu on nyt ansiokkaasti eläkkeellä. Saavutti tittelit BH, TK2, RTK3 ja HK2.
Oikku, belgianpaimenkoira mix, kilpailee edelleen vaikka on jo jäämässä eläkkeelle. Koira on 9,5v ja on edelleen (koronan vuoksi) hallitseva pelastuskoirien joukkue-MM 2019. Kisasimme viime syksynä raunioilla Ranskassa. Oikun saavutuksia pelastuspuolella on runsaasti, mutta tottelevaisuuspuolella TK2, RTK4 ja tuoreimpana Ertin rally-tokon seuramestaruus Mes-luokassa. Nuorin kisakoirani on labradorinnoutaja Uffe, 3v. Uffe on tehnyt jo BH:n ja ja kaksi pelastuspuolen soveltuvuuskoetta (raunio ja haku) Virossa sekä RTK2:n.
Arkeemme kuuluu lenkkeilyä, nenätyöskentelyä, haku- ja rauniotreenejä ja mahdollisuuksien mukaan uintia. Onnellinen koira, onnellinen omistaja. Haku- ja etsintätreeneissä pyrin kasvattamaan koiran itseluottamusta itsenäiseen suorittamiseen ja irtoamiseen. Tavoitteena kursseilla on saada ohjaajille ja koirille onnistumisen iloa ja itsevarmuutta – tervetuloa!
****************************************************************
SANNA LAATIKAINEN, rally-toko, nosework, lajikokeilut, pentukurssit ja arkitottelevaisuus
Olen Sanna, -79 syntynyt kirkkonummelainen koiraharrastaja ja Ertin jäsen vuodesta 2008 saakka.
Perheeseemme tuli ensimmäinen koira, kun olin 3,5 -vuotias ja siitä lähtien minulla on aina ollut koiria.
Kouluttamisen Ertissä aloitin n. vuonna 2010.
Olen suorittanut Taitotalossa eläintenhoitajan ammattitutkinnon, osaamisalana eläinten kouluttaminen, vuonna 2020. Näytössä minulla oli eläiminä koirat ja kanit.
Suoritin arkitottelevaisuuskoulutusohjaajakurssin vuonna 2016, kilpatottelevaisuuskoulutusohjaajakurssin vuonna 2017 ja Rally-Tokokoulutusohjaajakurssin vuonna 2018. Olen myös agilityn AVA1-valmentaja sekä koulutan myös noseworkia. Lisäksi sheippaus on lähellä sydäntäni.
Nykyisen koirani hovawart Siirin (synt. vuonna 2018) kanssa kisaamme Rally-Tokossa voittaja-luokassa, noseworkissa ensimmäisessä luokassa sekä tokossa ALO-luokassa. Lisäksi harrastamme etsintää, Hoopersia, verijälkeä, Dog Parkouria sekä rottajahtia.
Edesmenneistä koiristani Senni, Mira ja Ronja ovat suorittaneet hyväksytysti Kiva Koirakansalainen-testin ja Ronjalle on myös myönnetty Suomen Kennelliiton kunniamaininta sankarillisen toiminnan johdosta.
Ronja jäljesti metsään eksyneen naapurini koirineen eräänä tammikuisena iltana.
Tärkeintä koiran koulutuksessa on hyvä yhteistyö koiran ja omistajan välillä. Koulutan positiivisilla, palkkaukseen perustuvilla, menetelmillä.
Ansiot ja nimitykset:
******************************************************
VIVIAN VIITANEN, agility, Hoopers
Pontus on pennusta lähtien ollut kova käyttämään nenää. Tästä kaverin kanssa innostuttiin kokeilemaan verijälkeä ja Pontus osoittautui olemaan luonnonlahjakas siinä. Tavoitteena on mennä tänä kesänä verijälkikokeeseen. Pontuksen kanssa treenaan Tokoa ja sen lisäksi olen kasvattanut Pontuksesta agilitykoiran. Jos Pontukselle saa työmoodin päälle niin sitten trenataan ja kunnolla.
Olen Vivian Viitanen, asun perheeni kanssa omakotitalossa Eestinkylässä. Perheeseeni kuuluu puoliso Timo, lapset Amanda (5v) ja Rasmus (3,5v) sekä australianpaimenkoirat Pontus ja Micke.
Eläimet ovat kuuluneet elämääni aina. Ensimmäinen oma koira oli Sissi, joka tuli elämäämme 2 vuotiaana. Sissi oli elämäni koira, joka oli nimensä veroinen sisukas narttu. Sissi sairasti perinnöllistä kaihia ja leikkauksista huolimatta menetti kummatkin silmänsä 4 vuotiaana. Sissille silmien menetys oli mustavalkoista – ennen leikkausta kipua ja leikkauksen jälkeen ei kipua. Sokeana Sissi juoksi peurojen perässä ja oli vapaana metsässä. Sissi oli loistava esimerkki siitä että koira pärjää mainiosti ilman silmiä ja opetti minulle paljon kouluttamisesta ja koirista. Sissi poistui elämästämme 11 vuotiaana.
Toinen koirani oli myös australianpaimenkoira Alwin. Alwinin oli kumppanini ja kilpakoirani.
Alwinin kanssa olimme VOI-luokassa Tokossa ja agilityssä 1 luokassa. Taistelimme yhteistyöhön ja kun taistelut oli tehty, parempaa tiimipelaaja ei olisi voinut olla, kuin Alwin. Alwin oli Sissin silmät ja turva. Metsässä Alwin paimensi Sissin luokseni jos Sissi oli eksyksissä tai pahassa paikassa. Alwin jäi auton alle 5,5 -vuotiaana, samana vuonna kuin Sissi kuoli.
Rohkeana ja haasteita odottavana päätimme ottaa kaksi pentua samaan aikaan. Pontus noudettiin lentokoneella Oulusta ja Micke tuli pari kuukautta myöhemmin Alwinin kasvattajalta. On hauskaa seurata kahden pennun kasvamista. Toistaiseksi on mennyt hyvin. Tottakai haasteita on ollut ja tulee olemaan. Hermojakin on testattu. Pahimmat haasteet tulevat varmaan kun Pontus ja Micke ovat n. 2 vuotiaita.
Micke on meidän ns. ADHD-koira, joka pitää lauman kasassa ja rakastaa sylissä löhöämistä. Micken kanssa harrastan Tokoa ja sen lisäksi tutustumme yhdessä uuteen lajiin eli Rally-Tokoon. Kuten Pontus niin myös Micke on kasvatettu agilitykoiraksi. Tavoitteena on, että kaverini kilpailee vuoden lopussa agilityssä Pontuksen kanssa ja keväällä 2016 Micken kanssa. Mickke on luonteeltaan niin kakara että tarvii enemmän sulatteluaikaa kuin Pontus.
Oma sairauteni tekee kilparadalla juoksemisen hankalaksi ja olemme kaverini kanssa jo Alwinin myötä tehneet työn jaon, että minä koulutan ja kaveri kilpailee.
Koulutukseltani olen floristi, insinööri ja omaan tutkinnon työpsykologiasta. Sen lisäksi olen koulutettu projektipäällikkö. Vuonna 2014 koulutin itseni agilitykouluttajaksi. Työelämässä olen kouluttanut n. 15 vuotta kaikkea tekniikasta aina hyvinvointi luentoihin saakka. Tavoitteeni on vielä lisätä osaamista kouluttamalla itseni arkitottelevaisuus kouluttajaksi ja mahdollisesti myös toko-kouluttajaksi.
Elämäni aikana olen harrastanut vaikka mitä. Yhdistyksissä olen ollut mukana noin 10 vuotta erilaisissa vastuutehtävissä. Olen toiminut 10 vuotta aerobic ohjaajana. Perinteisessä jujutsussa minulla on musta vyö ja olen vetänyt treenejä 8 vuotta sekä lapsille, että aikuisille. Ratsastusta olen harrastanut reilu 20 vuotta, josta viimeiset 8 vuotta on mennyt lännenratsastuksen parissa. Sairauteni myötä olen löytänyt Pilateksen kehon huoltoon,
Tärkeintä harrastamisessa on mielestäni kivaa, virikkeellistä yhdessä tekemistä koiran kanssa koiran ehdoilla ilman suorituspaineita. Aloitin rottajahtiharrastuksen heti kun Ertin oma Christin Keinänen toi harrastuksen Yhdysvalloista Suomeen.
*******************************************************************************************
VIERAILEVAT KOULUTTAJAT:
KARI EKLUND, näyttelytreenit
Oma rotuni on Whippet, joita kasvatamme puolisoni kanssa pienimuotoisesti Freds Poem nimellä. Jouduin itse kehään vahingossa ensimmäisen kerran joulukuussa 2015, vaimoni unohdettua kengät kotiin. Siitä lähtien olen viihtynyt näyttelyissä erittäin aktiivisesti ja opiskellut koirien esittämistä ja treenaamista suurella intohimolla. Omien koirieni lisäksi esitän paljon myös muita koiria useista eri roduista.
Minun suurin mielenkiintoni kohdistuu koiran oikeanlaiseen, positiiviseen treenaamiseen, sekä esittäjäntekemiseen, selkeään kommunikointiin ja sen vaikutukseen koiran suoritukseen, jotta koirasta saataisiin paras irti. Ei ole hienompaa, kuin itsensä esittävä, iloinen koira, joka nauttii tekemisestä esittäjänsä kanssa.
**********************************************
KATJA SÄRKKÄ, toko
Olen käynyt kasvattajan peruskurssin 2002 ja kennelnimi minulle on myös myönnetty 2002 (en tosin ole kasvattanut yhtään pentuetta). Vuonna 2004 kävin myös kasvattajan jatkokurssin. Koirankouluttajakurssin kävin 2006 (Helsingin seudun kennelpiiri ry) ja koulutusohjaajakurssin 2008 (SPKL). Suomen Eläinkoulutuskeskuksessa suoritin 2011 perusopinnot käyttäytymistieteellisestä kouluttajakoulutuksesta (Eläinkouluttaja). Tämän jälkeen 2011 suoritin ongelmakoirakouluttajan syventävät opinnot myös Suomen Eläinkoulutuskeskuksessa. Olen myös osallistunut erilaisille
luennoille ja seminaareihin esim. Tommy Wirén, Tuire Kaimio ja Dr. Sophia Yin. Tokoa olen kouluttanut kahdessa eri koirakerhossa sekä omalla toiminimellä. Lisäksi olen kouluttanut koirakerhossa PK-hakua ja esine-etsintää. Pentukursseja ja arkitottelevaisuutta olen myös kouluttanut omalla toiminimellä.
Omien koirieni kanssa olen kilpaillut tottelevaisuuskokeissa joka luokassa, palveluskoirahaussa alo- ja avo- luokissa, mejässä, vesipelastuksessa soveltuvuuskokeessa ja alo-luokassa sekä paimennuksessa (perinteinen). Lisäksi olen koirieni kanssa harrastanut rallytokoa ja agilityä. Tällä hetkellä meillä on kotona whippet Vinski. Saa nähdä mistä lajeista innostutaan Vinskin kanssa, mutta uutena lajina varmaankin rata- ja/tai maastojuoksu.
**********************************************
LOTTA RAVASKA, näyttelytreenit
Olen Lotta, Espoolainen koiraharrastaja, koiran trimmaaja ja -kasvattaja.
Ensimmäisen koirani sain 9 -vuotiaana ja sen jälkeen erilaiset koiraharrastukset veivät mennessään! Vuosien aikana olen ehtinyt harrastaa koirieni kanssa laidasta laitaan erilaisia lajeja, sekä kilpaillut koiranäyttelyissä, agilityssa ja rally-tokossa koirieni kanssa. Nuorempana kilpailin myös junior handlerissa, minkä ansiosta opin esittämään erilaisia koiria ja koirarotuja.
Kotona minulla on muutama pikku puudeli, joiden kanssa harrastellaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, rottajahdista koiranäyttelyihin. Erityisesti koiranäyttelyissä kierrämme aktiivisesti Suomessa ja ulkomailla, ja niissä koirani ovat menestyneetkin hyvin.
Koulutukseltani olen eläinjalostuksen agronomi, minkä ansiosta olen päässyt syventämään osaamistani eläinten hyvinvointiin liittyen Helsingin yliopistolla.
Mielestäni koiran koulutuksen pitää perustua positiiviseen vahvistamiseen ja harrastamisen tulee olla mukavaa niin koiralle kuin omistajallekin!
*****************************************************************************