Rally-toko kouluttajat

HANNELE PIRTTIMAA

RALLY-TOKON VALMENNUKSET

hannele

ANSIOT JA NIMITYKSET
· AMMATTIKOULUTTAUTUNUT ELÄINTENKOULUTTAJA
· RALLY-TOKOYLITUOMARI 2014
· RALLY-TOKOTUOMARI 2011
· RALLY-TOKON KOULUTUSOHJAAJA
· TOKON KOULUTUSOHJAAJA

HANNELE ESITTÄYTYY

Hei kaikille!
Olen Hannele, eläintenkouluttajan ammattitutkinnon suorittanut nelikymppinen järvenpääläinen.
Ammattitutkinnon lisäksi olen opiskellut koirien kouluttamista ja käynyt mm. neljä kanakurssia ja Eläinkoulutuskeskuksen kouluttajakoulutuksen.

Olen toko-koulutusohjaaja, rally-tokokoulutusohjaaja ja rally-tokoylituomari.
Tokoa olen kouluttanut seitsemän vuotta, rally-tokoa noin neljä vuotta.

Rally-tokotuomariksi pätevöidyin vuonna 2011, jolloin laji oli vielä epävirallinen. Kun laji virallistui keväällä 2014, suoritin Kennelliiton järjestämän tuomarikoulutuksen.

Päivätyöni on ihan muulla alalla, mutta illat ja viikonloput menevät lähinnä koiraharrastuksen parissa.

Kymmenisen vuotta sitten hankin ensimmäisen harrastuskoirani, espanjanvesikoira Ellin, jonka kanssa on harrastettu monipuolisesti eri lajeja.

Elli on pirteä mummokoira, jonka kanssa kisaamme tokossa voittajaluokassa.
Tavoitteenamme on saada vielä se viimeinen puuttuva ykköstulos ja TK3.
Suunnitelmissa on myös erikoisvoittajaluokan korkkaaminen, jos vain Elli saa olla terveenä.
Rally-tokossa Elli on suorittanut mestariluokassa koulutustunnuksen RTK4 ja saanut myös yhden valionarvoon oikeuttavan tuloksen.

Ellin kaveriksi otin nyt 7-vuotiaan espanjanvesikoira Ronjan, joka on sen verran virkeä vesseli, että sen kanssa katsoin parhaaksi keskittyä rally-tokoon. Ronjalla on mestariluokan koulutustunnus RTK4.

Porukan nuorimmainen on 3,5-vuotias australianpaimenkoira Veeti, josta toivoin saavani hyvän kaverin palveluskoiraharrastukseen.
Veeti osoittautui myös aivan ihanaksi tokokoiraksi ja taitavaksi rally-tokokoiraksi, joten harrastuksia tuolla pojalla riittää.
Tokossa kisaamme avoimessa luokassa, rally-tokossa voittajaluokassa. Palveluskoirapuolella kisavalmiuksien rakentamisessa riittää vielä hommia, mutta haku ja jälki ovat Veeti-pojun suosikkiharrastuksia.

Kouluttajaesittelyssä tulee helposti puhuttua vain kisaamisesta, mutta se ei ole itsetarkoitus. Itselleni on tärkeintä, että koirien kanssa on mukavia yhteisiä harrastuksia. Näin koirani saavat intonsa ja energiansa purettua omistajankin mielestä mukavalla tavalla ja itsekin saan kivaa tekemistä.

SANNA LAATIKAINEN

ANSIOT JA NIMITYKSET

  • AMMATTITUTKINNON SUORITTANUT ELÄINTENKOULUTTAJA
  • AVA1 AGILITYN APUVALMENTAJA
  • ARKITOTTELEVAISUUSKOULUTUSOHJAAJA
  • TOTTELEVAISUUSKOULUTUSOHJAAJA
  • RALLY-TOKOKOULUTUSOHJAAJA
  • NOSEWORK-KOULUTTAJA
  • KIVA-KOIRAKANSALAINEN TESTAAJA
  • ERTIN HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA
  • ERTIN KUNNIA-JÄSEN

SANNA ESITTÄYTYY:

Olen Sanna, -79 syntynyt kirkkonummelainen koiraharrastaja. Olen ollut tekemisissä koirien kanssa 3,5-vuotiaasta saakka, jolloin perheeseemme tuli ensimmäinen koira, sekarotuinen Tessu.
Tessun jälkeen tuli Rina, saksanpaimenkoiran ja labradorinnoutajan sekoitus. Rina oli varsin haastava koira, mutta erittäin älykäs.
Rinan kaveriksi tuli ensimmäinen oma koirani Senni, kultaisennoutajan ja hovawartin sekoitus, jonka kanssa aloitin harrastamaan tokoa ja agilityä. Senni opetti minulle valtavasti koirista ja tutustutti koirapiireihin.
Sennin vanhuudenpäivien riesaksi saapui Mira, kultaisennoutajan, saksanpaimenkoiran ja jonkin pystykorvan sekoitus (todennäköisesti).

Miran kanssa kokeiltiin ensin tokoa ja sitten agilityä, mutta kumpikaan laji ei Miraa kovinkaan innostanut. Mira oli hyvä halikaveri ja osaa hyvin koirien elekieltä. Olenkin käyttänyt Miraa apuna kouluttaessani esim. arkoja koiria.

Vuonna 2005 saapui Ronja, hovawartin ja saksanpaimenkoiran sekoitus. Ronjan kanssa harrastettiin epävirallisesti tokoa, rally-tokoa, Nose Workia ja aikaisemmin myös agilityä. Kokeiltiin myös verijälkeä, esineruutua ja hakua.
Agility jäi pois harrastuksistamme Ronjan nivelrikon takia.

Ronja oli haastava, oppivainen ja uskollinen ystävä, samaan aikaan terävä ja pehmeä.
Ronja oli innokas kokeilemaan mitä lajia vain ja on niitä kokeiltukin. Kävimme mm. juoksemassa kilpaa, suojelutestissä ja mätsäreissä.

Ronjalle on myös myönnetty Suomen Kennelliiton kunniamaininta sankarillisen toiminnan johdosta.
Ronja jäljesti metsään eksyneen naapurini koirineen tammikuisena iltana.

Senni, Mira ja Ronja ovat myös suorittaneet hyväksytysti Kiva Koirakansalainen-testin.

Marraskuussa 2018 tuli hovawart Siiri, jonka kanssa harrastamme Rally-Tokoa ja Noseworkia, sekä pienimuotoisesti verijälkeä.

Tärkeintä koiran koulutuksessa on hyvä yhteistyö koiran ja omistajan välillä.

 

CHRISTIN KEINÄNEN

Olen Christin, Kirkkonummelainen koiraharrastus- ja yhdistys aktiivi.
Olen koko ikäni ollut jollain tavalla tekemisissä koirien kanssa, vaikka ensimmäinen ihka oma koira tulikin vasta hieman myöhemmällä iällä.
Ja mikäs sen parempi rotu aloittaa, kun terrieri, amerikankääpiökettuterrieri tyttö Luna tuli talouteen ja sen kanssa aloin opettelemaan koiranomistajan arkea, mutta ihan harrastuskoiraa en siitä saanut.
Lunan kaveriksi tuli pari vuotta myöhemmin saman rotuinen Osku poika.
Osku on sitten se koira kenen kanssa on opeteltu kaikkia mahdollisia lajeja ja kenen kanssa olen oppinut paljon.
Oskun kanssa on menty periaatteella, kaikkea kokeillaan ainakin kerran, mutta valtaosaa lajeja on toki harrastettu useamminkin kuin vaan sen kerran.
Oskulla on pitkä rivi titteleitä niin täältä kotimaasta, kuin muualtakin maailmalta, myös rodun kotimaasta USA:sta
(mm. näyttelyistä multivalio, rally-toko RTK2, USA:ssa Grand Show Champion, rally-toko 2. luokka, Terrier racing (=viehejuoksua), taakanveto 1 lk. Barn Hunt Instinct ja Novice sekä Dog Parkour UK Foundation Level Excellent).
Näiden lisäksi Osku on suorittanut hyväksytysti Kiva Koirakansalainen -testin ja muuten vaan ollaan sitten treenailtu agilityä, tokoa, noseworkiä, verijälkeä ja olemmepa olleet yhdistyksen ryhmän kanssa esiintymässä Koiramessuillakin muutaman kerran.
Osku on jo 12 vuotias ja on nyt jäänyt terveyden takia enimmäkseen eläkkeelle, vielä kuitenkin jotain pientä välillä tehdään, että pysyy mieli virkeänä.
Nyt uutena perheenjäsenenä on toy/kääpiövillakoira tyttö Luci, katsotaan mihin kaikkeen sen kanssa rahkeet riittää, Oskun saappaat tulee joka tapauksessa olemaan vaikea täyttää.

Olen suorittanut Kennelliiton arkitottelevaisuus koulutusohjaajakurssin ja olen kouluttanut koiria sivutoimisesti muutaman vuoden.
Olen myös rally-tokon ja noseworkin vastaava koetoimitsija.
Koulutan Ertillä lähinnä pentu-, arkitottelevaisuus-, rally-toko alkeet- sekä noseworkin alkeet -kursseilla.
Näiden jo tunnettujen lajien lisäksi olen (tietääkseni, ainakin toistaiseksi) ainoa kouluttaja Suomessa, joka kouluttaa lajeja rottajahti ja Dog Parkour UK.

Koulutukseni perustuu positiiviseen vahvistamiseen ja koiran mahdollisuuteen tehdä oma valinta.
Minulle tärkeintä koiran koulutuksessa on kaikkien osapuolien iloinen tekeminen :)